V.27 (26+0)

Hejsan!

Idag går jag in i vecka 27, vilket innebär 13 veckor kvar till BF, snacka om att tiden går undan, vet att jag säger så varje vecka men det är verkligen så med!
Har inte gjort nåt speciellt alls idag, är så himla trött, får väl se vad som händer senare..

Tänkte iallafall bjuda på lite fakta om den här veckan med


Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.


Jag känner igen mig väldigt mycket i den texten, mycket som stämmer in på mig just nu. :)

Barnsaker

Hejsan!

Idag har jag och Jimmy varit och hämtat lite barnsaker, tusen tack åter igen!
Har skruvat ihop spjälsängen nu så nu ska jag bara röja av lite i sovrummet så kan vi ställa den på plats sen :)

Just nu sitter jag och väntar på att maten ska bli klar, blir fläskfilé och potatisgratäng ikväll, mums!

100 dagar

Hallojsan!

Idag är det 100 dagar kvar till beräknad förlossning, om mindre än en timme är det en ny dag och vi är då nere på tvåsiffrigt.
Härligt tycker jag!

Snart kan vi börja räkna ner på riktigt :)

Krasch?

Hej!

Jag misstänker att min dator har en krasch på gång...
Vi får se hur länge den tänker fungera hjälpligt som den gör nu..

Jag har iallafall sparat det viktigaste på usb.. suck

Klantig

Hejsan!

Tänkte att jag skulle blogga igår egentligen, men klantig som man är så lyckades jag spilla ut loka över datorn så den har fått legat på tork fram tills nu ungefär..
Tyvärr så har vissa av knapparna lagt av, och några har något annat fuffens för sig, så nu får man vara med och titta vad man skriver..

Ny dator? Ja tack.. Blir less på mig själv.. suck..

Jaja, får se om jag orkar uppdatera mer sen eller hur det blir..

Magen

Hejsan!

Idag har jag varit duktig och postat mitt moderskapsintyg! :)

Har även knäppt några foton på magen som jag tänkte slänga upp här, den växer bara mer o mer och det är inte mycket navel kvar nu, får se hur länge det dröjer innan den putar utåt istället :P


Magen idag (v.25+2)


Åsså tar vi en bild med tröja också


<3

V.26 (25+0)

Nu närmar det sig med stormsteg iallafall, inte alls speciellt långt kvar till vår älskling är här hos oss!

Idag är jag på dag 176, vilket innebär att det är 104 dagar kvar till beräknad förlossning, snart är vi nere på tvåsiffrigt, helt otroligt!

Lillfisen sparkar o bökar runt en hel del nu om dagarna, och medan vi var utomlands så upptäckte vi att vissa av sparkarna/knuffarna faktiskt går att se på magen nu. :)


Lite info kommer även om denna vecka
:

Kroppen:
Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.


<3

V.25 (24+0)

Hej!

Eftersom jag var på Teneriffa när detta inlägg skulle skrivas så gör jag det nu istället, bättre sent än aldrig brukar man ju säga ;P

Jag kommer bara att lägga in lite fakta om denna vecka i detta inlägg, I hope it is okey!Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.Ja just ja, glömde säga att när jag var hos barnmorskan så skrev vi upp oss på föräldrautbildningen som börjar i slutet av april, någon mer som ska gå då?

BM-besök den 11/2

Hejsan!

Har varit bortrest och inte suttit vid en dator i mer än 2 minuter så jag har inte hunnit blogga något.

Tänkte iallafall berätta lite om barnmorskebesöket som jag gjorde den 11/2.

När jag kom dit fick jag ta "stick i fingret" för att kolla blodsockret, sedan fick jag höra resultaten samt blodgrupperingen från förra besöket, allting såg bra ut och det fanns inget alls som gav några frågetecken, skönt!
Fick även mitt moderskapsintyg som jag skulle skicka in till försäkringskassan.

Fick väga mig och mäta magen (livmoderns storlek - sf-mått), och sen fick jag lyssna på bebis hjärta.
Kändes helt underbart att höra det lilla hjärtat slå och veta att allt var normalt o att bebis mår bra inne i min mage!

Resultat
Blodsocker: 5,6
Sf-mått: 26cm
Vikt: -3kg från vikt vid hälsokontroll (gick ner 5 kilo mellan hälsokontrollen och inskrivningen)
Hjärtljud: 148 s/m


Allting fint med både mig och bebisen än så länge, bara hålla tummarna för att det får fortsätta så. :)


Älskar mina hjärtan, Jimmy o bebis! <3

Kaos

Denna dag började med ett halvt kaos, och inte på grund av vädret, tro det eller ej.
Jag och Jimmy skulle till stan för barnmorskebesök och även jobb för Jimmy.

Men det blev som sagt lite kaos, Jimmy var lite stressad när han skulle dra igen bildörren och hann inte få undan huvudet innan dörren kom farandes. Blev en rejäl smäll med bildörren rakt i pannan på Jimmy och det enda jag tänkte var "Jävlar, vart tog den smällen?!"
Blev ett jack på några cm rakt i pannan på honom så vi fick åka på sjukhuset och springa in på varsitt ställe, jag in till barnmorskan o Jimmy in på jouren.

När vi båda var klar och träffades efteråt så hade Jimmy ett stort plåster i pannan och han berättade att de hade limmat såret på honom.
Usch vad jag tycker synd om honom nu, men samtidigt så hade han tur i oturen som de sa på sjukhuset, det var tur att han fick ett rakt o "fint" jack som gick att limma ihop för då kanske han slipper få ett fult ärr mitt i pannan, ett ärr blir det ju såklart men med lite tur så syns det inte så mycket till slut.

Läskigt var det iallafall och jag är nog fortfarande lite darrig o tagen av det.


Älskar dig gubben, alltid! <3

Födelsedag

Igår firade jag min 21 års dag hemma med släkten, kändes jätteskönt att alla kunde komma hem till mig/oss, till våran lägenhet, ett eget hem.
Fick massa fina presenter o så blev de pizza o sen massa tårta o annat fika :)

Dagen blev kanon, o jag är jättenöjd! :)

V.24 (23+0)

Tiden rusar fram och nu är vi inne i en ny vecka igen, bebisen är väldigt livlig i magen och både jag o Jimmy känner tydligt när den sparkar :)
Jag har märkt att jag börjat äta mer och blir hungrig oftare nu, men annars är allt väldigt lugnt tycker jag.


Lite info om vecka 24 kommer här:

Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer.
Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken.
Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av.
Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka.
Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Sjuk

Jaha, då har förkylningen brutit ut igen, halsont, snorig näsa och orkeslös.
Självklart vid ett väldigt opassande tillfälle, vad annars?!
Bara försöka vila o bli frisk så fort som möjligt det..

Igår var det min och Jimmys 15 månadersdag tillsammans, men jag orkade verkligen inte blogga igår så därför skriver jag det nu medan jag ändå håller på.

Älskar dig Jimmy! <3

4 månader kvar

Idag är det 4 månader kvar till beräknad förlossning, det är helt sjukt vad tiden går undan, jag tycker fortfarande att det känns som det bara var igår som vi fick veta att en liten bebis bor i min mage och det var ju den 2 oktober!

Idag har jag och Jimmy varit ut till huset och hämtat saker o packat en hel del, nu är vi snart klar med mitt rum, sen är det bara resten kvar..
Efter det åkte vi till mormor och morfar och åt lite mat o fikade o så :)

Nu är jag himla trött så ikväll blir det bara slöa på soffan, nåt annat orkar jag inte hitta på.


Tror dessutom att vi kommit fram till ett fullständigt bebisnamn nu, fast vi måste fortfarande klura lite mer på det ena könet, kan ju vara bra att ha ett namn där med  eftersom vi inte vet vad det är för liten krabat :)

11 år, igår

Ber om ursäkt för bloggtorka igen de senaste dagarna, har inte riktigt varit på humör.

Igår var det 11 år sedan min mamma lämnade denna värld och det känns obeskrivligt länge sedan, samtidigt så känns det fortfarande som att det var bara härom dagen som det hände.
Många tårar blev det igår iallafall, årsdagarna är som sagt värst nu för tiden, även om det kommer en hel del jobbiga stunder under övriga året med.

Mamma, jag älskar och saknar dig, nu och alltid.
Du finns i mina och så många andras tankar varje dag!


Mamma <3

RSS 2.0