V.31 (30+0)

Hejsan!

Inte lika kul att blogga när tangentbordet krånglar, därför det blir så dåligt uppdaterat just nu. Får se sen om det blir bättre med det andra tangentbordet som pappa har..

Hursom, här har vi iallafall sprungit in i vecka 31 och det är 69 dagar kvar till BF, strax över två månader med andra ord :)

Att vara gravid i denna vecka är självklart underbart men även lite tungt, mina knän skriker när jag går i trapporna eftersom att jag nu börjar lägga på mig lite mer vikt, men det allra värsta just nu är att mina händer sväller upp pga att jag samlar vatten, det i sin tur har lett till att mina händer domnar bort hela tiden, framförallt             högerhanden, den är bortdomnad nästan hela tiden, det enda som hjälper är kyla... Måste höra med BM om det går att göra något, det är fruktansvärt jobbigt..

Men nog om det nu, lägger in lite fakta om veckan istället..

Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.


Snart är mammas älskling här! <3

V.30 (29+0)

Hejsan!

Bara 10 veckor kvar nu, känns helt sjukt! Självklart längtar vi massor och det är lite svårt att förstå att bebis snart är här hos oss :)

Tänkte bara slänga in lite fakta om denna vecka och sedan tänkte jag gå och lägga mig och titta på tv..


Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

<3

BM-besök

Igår var jag och Jimmy på besök hos barnmorskan. Var roligt att Jimmy kunde följa med den här gången :)
Var samma saker att göra den här gången med, men så kommer det ju att vara resten av gångerna med, mysigt var det iallafall att Jimmy också fick höra lillens hjärtljud denna gång!

Fick lite information om rutinundersökning av bebisen när den är född och info om tidig hemgång efter förlossningen, fick även ett häfte om amning.

Resultat

Blodsocker: 6,0
Järnvärde: 118
Sf-mått: 29cm
Hjärtljud: 144 s/m
Vikt: +4kg fr. hälsokontroll

Allting är bra och det känns skönt att veta, liten verkar trivas :)


<3

V.29 (28+0)

Hejsan!

Idag går jag in i vecka 29, det betyder 11 veckor kvar till beräknad förlossning.
Det känns fortfarande som att det var igår som vi fick reda på att vi väntar en liten bebis!

Tänkte slänga in lite fakta om denna vecka med för den som är nyfiken,


Om vecka 29


Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

<3

Ultraljudsbilder

Hej!

Tänkte att ni kanske är lite nyfiken på hur våran lilla krabat ser ut, så jag tänkte lägga in nån bild från vårat ultraljud som vi var på den 29 December :)

Bebis vinkar till oss!


Mammas och pappas älskling!Mamma & Pappa älskar dig!

V.28 (27+0)

Hej!

Idag går jag in i min 28:de graviditetsvecka, det är nu 90 dagar kvar till BF.

Hur är det då att vara gravid i vecka 28?
-Jo, nu börjar det på att bli lite tungt, jag börjar känna mig klumpig och osmidig men klarar fortfarande det mesta. Kissnödig och hungrig för det mesta men det är det värt i slutänden :)

Lite fakta om denna vecka kommer här:

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?


Ikea

Hej!

Igår var jag och Jimmy på Ikea och kikade lite, var faktiskt rätt urplockat där, men antar att dem får in nya leveranser idag.

Hur som helst så köpte vi iallafall ett skötbord som vi nu skruvat ihop och ställt på plats i lägenheten, lite andra smågrejer fick också följa med hem, man hittar ju alltid något när man är där.

Nu ska jag slöa på soffan en stund, vaknade alldeles för tidigt idag så nu börjar jag bli lite seg igen..

1 år & 4 månader

Hejsan!

Idag har jag och Jimmy varit tillsammans i ett år och fyra månader!
För mig är inte det vilken månadsdag som helst eftersom att jag nu är inne på mitt längsta förhållande någonsin, och jag är lycklig!
Som jag har längtat efter denna dag!

Jimmy jag älskar dig, nu och alltid! <3


3 månader kvar

Hejsan!

Idag är det 3 månader kvar till BF, helt otroligt!

Varit hos moster och träffat lillebror o ätit tacos :)

Nu blir det snart sängen, trött!
Natti!

Barnvagn

Hej!

Idag har vi varit iväg på barnenshus och fixat en barnvagn!
Blev en Brio Happy Duo i brun färg, den har teleskophandtag och luftdäck, vi fick med både liggdelen och sittdelen, en åkpåse, myggnät och regnskydd.
Allt detta till kanonpris, och både jag och Jimmy är helnöjda :)

Bebisen fick även ett gosedjur och en napp som vi fick gratis i kassan.

Köpte även en body åt lillen :)Såhär ser barnvagnen ut!RSS 2.0